Vrijblijvende offerte binnen 24 uur
Gratis levering vanaf €250,-

Zelf kunstgras leggen: de instructies

Het zelf kunstgras leggen is niet bijzonder ingewikkeld. Wel vereist het kunstgras leggen wat vaardigheden en routine. U kunt er daarom ook altijd voor kiezen om de specialisten van Top Kunstgras.nl uw kunstgras te laten leggen door middel van haar legservice. Als u zelf aan de slag wilt, hebben wij een uitgebreide instructievideo gemaakt waarin wij u alle stappen uitgebreid uitleggen. Bekijk hieronder onze uitgebreide instructievideo:

Vindt hier alle kunstgras benodigdheden!

Zelf kunstgras leggen met Top Kunstgras

Gaat u zelf kunstgras leggen? Dat kan bij Top Kunstgras! Wij bieden in onze webshop alle kunstgras soorten aan en bieden ook een duidelijke uitleg hoe u zelf kunstgras leggen kunt. Wilt u uw gazon vervangen door kunstgras en wilt u zelf kunstgras leggen? Voor een zeer veelzijdig assortiment kunstgrassen bent u bij Top Kunstgras aan het juiste adres. Wij zijn dé echte specialist in de wereld van kunstgras en al onze kunstgrassoorten voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen. Wij bieden de beste kwaliteit aan kunstgrassen. Ons kunstgras is veilig voor kinderen en huisdieren, het heeft een zachte ondergrond en is vrij van zware metalen. U kunt kiezen uit de budget serie voordelige kunstgrassoorten met een robuuste kwaliteit, daarnaast hebben wij een huismerk collectie die exclusief voor ons geproduceerd wordt met een sublieme prijs- kwaliteitsverhouding. Er is premium kunstgras voor veeleisende klantbehoeften en tenslotte is er een duurzame productlijn die geschikt is voor sport en speeltuinen. Voor elke locatie hebben wij het geschikte kunstgras. Kies voor een onderhoudsvriendelijk gazon en u hoeft nooit meer gras te maaien of ander onderhoud te plegen; u heeft het hele jaar door een mooie groene grasmat. Wij hebben tal van kunstgras specialisten die u advies op maat geven zodat u de juiste keuze kunt maken en u zelf kunstgras leggen kunt.

Zelf kunstgras leggen in 3 stappen

 • Stap 1: Verwijderen

  Voor u uw nieuwe kunstgras kunt gaan leggen, dient uw gras of grond verwijderd te worden. Schep uw bestaande gras of grond weg. Dit kan ook eenvoudig en snel machinaal met een zogenoemde zodensnijder. Deze zodensnijder maakt de grasmatten onder de wortel los. Zo zijn de losgesneden grasmatten vervolgens eenvoudig los te verwijderen.

 • Stap 2: Onderbouw

  Onze kunstgrassen zijn standaard 2 of 4 meter breed. Hiermee dient u rekening te houden met het meten. Meet op meerdere punten en meet vooral ruim. Zo komt u nergens kunstgras te kort. Houdt ook rekening met een hoog gelegen kantafzetting. Hierdoor houdt u het kunstgras ook op zijn plek. In tuinen zonder kantafzetting wordt vaak gebruik gemaakt van Ecolat, dit is een buigbare kantafzetting. Om deze sterk te positioneren, kunt u hier het beste piquetjes achter plaatsen. Voor de ondergrond gebruiken wij betongranulaat. Dit betongranulaat zakt niet door en zakt niet uit en blijft altijd waterdoorlatend. Een perfecte ondergrond voor uw kunstgras dus! Dit granulaat leggen wij aan met een beddikte van circa 5 centimeter. Vervolgens besproeien wij het granulaat. Dit voorkomt veel stofvorming en het wegzakken van de trilplaat. Vervolgens kunt u overlappend met de trilplaat over uw ondergrond heen. Stamp de hoeken, waar u met de trilplaat niet bij komt, goed met de voet aan. Tot slot maakt u uw ondergrond vlak met een afrijlat. Deze ondergrond dient met een waterpas perfect glad en strak gemaakt te worden. Hoe secuurder het afmallen, hoe strakker uw eindresultaat. Houdt altijd 2 cm verschil tussen de ondergrond en uw kantafzetting. Zo steken de vezels van uw kunstgras er altijd mooi bovenuit.

 • Stap 3: Installatie

  Nu is het tijd om het stabilisatiedoek aan te brengen. Snij het doek op de juiste maatvoering en sproei het vervolgens nat zodat het beter blijft liggen. Met onze kunstgras pinnen kunt u het doek ook tijdelijk vastleggen. Het is belangrijk dat uw doek strak blijft liggen, om zo vouwen en ophopingen in uw kunstgras te voorkomen. Op een balkon of dakterras maken wij meestal gebruik van drainagetegels. Hierdoor wordt ook de afwatering goed geregeld. Aan de hand van een easy kliksysteem kunt u deze eenvoudig met elkaar verbinden. Ook kunt u altijd een valdemping toevoegen voor bijvoorbeeld een speelplaats voor spelende kinderen.
  Nu kunt u de kunstgras rol in de juiste richting over de onderbouw rollen. Zorg dat het kunstgras altijd over elke kantafsluiting heen valt. Vervolgens snijdt u de mat precies weg langs de kant met een kunstgras mes. Hiermee komt de kunstgrasmat perfect tegen de kantafsluiting aan te liggen. Doe dit altijd rustig en geconcentreerd en snij van u af voor uw eigen veiligheid. Klap de mat terug en kijk tot hoever u kunt snijden. Snij de mat zo via de onderkant stuk voor stuk af.
  Daarna kunt u het kunstgras vastpinnen met onze kunstgras pinnen. Plaats deze pinnen gemiddeld 50 cm uit elkaar en 5 cm vanuit de kantafzetting. Pak de pin en kam deze langs een vezellijn in de mat en houdt deze vast. Zo houdt u de vezels uit elkaar. Vervolgens plaatst u met uw andere hand de tweede pin. Prik deze door de latexbodem van de mat. Sla de pin zorgvuldig tussen de vezels in. Zo blijft de pin onzichtbaar in het kunstgras.
  Bestaat uw kunstgrasveld uit meerdere stukken? Dan is het nu tijd om deze aan elkaar te plakken. Leg de matten goed op hun plaats. Controleer goed of de latex onderlagen goed tegen elkaar aan liggen en niet overlappen. Klap vervolgens de twee aan elkaar te lijmen stukken van elkaar. Rol de kunstgrastape uit over de gehele lengte en verwijder de bovenlaag van de tape. Leg vervolgens rustig de eerste flap over de tape en klap daarna ook de tweede flap terug. Druk vervolgens de kunstgrasflappen goed aan op de tape.
  Nu uw kunstgras ligt is het tijd om uw kunstgras te gaan bezanden. Ons instrooizand houdt uw kunstgras beter op zijn plaats, maar zorgt er ook voor dat uw vezels mooi recht overeind blijven staan. In het eindresultaat is dit zand uiteraard niet zichtbaar. Om het zand goed te verdelen kunt u de zak insnijden met uw kunstgras mes om het vervolgens mooi te verdelen over het kunstgras. Ook kunt u hiervoor een bezand machine gebruiken.
  Na het bezanden kunt u het zand verdelen met een bezem. Borstel uw kunstgras op tegen de de richting in. Ook dit is machinaal te doen met een borstelmachine.

 • Stap 4: Genieten

  Als uw kunstgras is aangelegd hoeft u nog maar 1 ding te doen: genieten! Geniet van uw fraaie kunstgrasveld. Een prachtig mooi groen gazon dat altijd groener is dan dat van uw buren en ook nog eens volledig onderhoudsvrij is!

Vindt alles voor het zelf kunstgras leggen bij TopKunstgras!

Voordat u aan de slag gaat met zelf kunstgras leggen wilt u natuurlijk weten wat dit gaat kosten. U kunt direct online de prijs van uw kunstgras berekenen met onze handige prijscalculator. Ook kunt u alle accessoires direct online bestellen en hier de prijzen van terug vinden. Vindt u het lastig om een kunstgras soort uit te kiezen? U kunt een gratis stalenbox aanvragen zodat de keus makkelijker wordt. U zult verrast zijn door de verschillende tinten groen. Als u kiest voor aanleg van uw kunstgras door onze kunstgras specialisten dan weet u zeker dat uw gazon er stabiel en zeer strak bijligt. Onze specialisten ontzorgen u van advies tot het aanleggen. Voor elk budget hebben wij passend kunstgras. Zo is er ons huismerk met een goede prijs – kwaliteitsverhouding. Als kunstgras specialist kopen wij direct van de fabrikant. Zonder tussenhandel leveren wij diverse kunstgras producten van premium kwaliteit tegen concurrerende prijzen. Wij zijn zo overtuigd van de kwaliteit van onze kunstgrassen dat wij tien jaar garantie geven. Daarnaast bieden wij zeer duidelijke leginstructies waarmee iedereen dus zelf kunstgras leggen kan.

Het maakt niet uit waar u woont, wij leveren en leggen kunstgras aan in heel België. Wilt u deze zomer enkel genieten van uw tuin zonder dat het onderhoud u tijd en energie kost? Kies dan voor een onderhoudsvriendelijke groen gazon van Top Kunstgras. Vele klanten hebben de keus gemaakt voor ons kunstgras en zij waarderen ons met een 9,5! Voor meer informatie en deskundig advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wanneer het u uitkomt
Al uw vragen beantwoord

Toch uw kunstgras laten aanleggen?

De opzet van onze duidelijke instructies zijn dat u makkelijk kunt slagen in het leggen van uw kunstgras. Lijkt het u toch te moeilijk? Of lijkt het u simpelweg te veel werk? Geen probleem! Plan gerust een vrijblijvende inmeetafspraak in met onze kunstgras specialisten! Zij komen u graag helpen met onze legservice. Hierbij leggen we kunstgras binnen de gehele Benelux.
In onze webshop vindt u naast alle soorten kunstgras ook alle mogelijke accessoires. Heeft u vragen? Laat het ons gerust weten!

Wanneer het u uitkomt
Al uw vragen beantwoord
Afspraak maken